2009. október 13., kedd

Elsők


Régen jelentkeztem, leginkább azért, mert a hidegfront nagyon megvisel. Úgy tűnik, hogy vénségemre :) frontérzékeny leszek, persze biztosan nem használt a csontjaimnak a három babanövesztés sem, mindenesetre most úgy fájnak, hogy csak na.
De végül is ez itt nem népi sirató, hanem kézimunka-blog, szóval azért mégiscsak mutatok ezt-azt.
Az első egy régi darabom, nagyjából fél éve csináltam, ez az első hardangerem... Az anyaga noname panama, a fonalat is gyakorlónak választottam. Azért egészen jól sikerült, és többen biztattak, hogy alkossak belőle valamit. Hát ő lett az:


Azért érzem én, hogy hol és mit kell gyakorolni :)
A következő két darab is első, merthogy hétvégén eljutottam drótékszerkészítő tanfolyamra, ahol is az alapelemek gyakorlása, illetve az eszközhasználat elsajátítása után ezt a kis virágmedált készítettem. Tényleg alapmunka, de azért ezüstözött drótból készült, 8 éves Petrusom legnagyobb örömére. Rendelt hozzá kék szalag nyakbavalót, hétfőn már ebben ment iskolába :)


És hogy a vasárnap este ne teljen tétlenül, a kis drágám rendelt hozzá gyűrűt is, mondván, nem baj, hogy csak sárgaréz gyakorlódrót van itthon, és én sem értek még ehhez igazán, plusz kúposfogó sincs, azért csak hajrá! :) No ő sikeredett (este fotóztuk, a tulajdonos kezén látható):


Már nagyon várom, hogy visszajöjjön az autónk a szervízből és akkor drága uramat elszalajthatom a megfelelő fogóért...

2009. október 6., kedd

Játssz kötőtűért!


Gabella újra játékot hirdetett!
A részletekről itt!



Eper


Tegnap igazi őszi idő volt, mert bár sütött a nap, azért hűvös szelek jártak... Két apró ördögömmel sétára, helyesebben inkább expedícióra indultam a közeli gyógyszertárba :) Az expedíciós jelleget az adta meg, hogy visszafelé egy elég meredek emelkedőn kell felgyalogolni, másrészt pedig a testvérbabakocsi remekül alkalmas arra, hogy egymás haját húzgáljuk :)
Indulás előtt irány a pince, hátha van a legkisebbre való sapi. Az egész sapihegyben egy darabot találtam, ami szemre még tán nekem is jó lett volna, azonban kiderült, hogy kicsi, mert szegénykémnek csak ippeg a bubója tetején billegett. Mivel nem volt más, hát elindultunk védőburkolat nélkül.
Délután viszont kaptam magam, és kötöttem egy kalapnak álcázott őszi-tavaszi tökfödőt. A dolog egyszerű volt és haladós, de azért a srácok mellett még így is ráment a délután, az este, összedolgozni pedig csak ma reggel tudtam.
Úgy gondoltam, hogy magán a címzetten mutatom meg, de aki dolgozott már 9 hónapos modellel, az tudja, hogy piszok gyorsnak kell lenni. Az alábbi fotók kronológiai sorrendben mutatják, ahogy minden érdeklődés elvész a sapi iránt és előtérbe tolakszik a mardosó éhség :)
Azért a kalapka fazonja jól látszik, és trükköztem is, mert a fonal egyáltalán nem rugalmas, így a passzé részbe két helyen gumidamilt fűztem, így szuperül megül a kis fejecskén is.


Vajh' anyu mit csinál?
Háttérben egy pár tesóláb...


Aha, a fényképezőgép! A madzagja jó falat lenne...
Itt igen jól látszik a fodor (valamint az én lábam,
mert a képet csak fekve tudtam elkészíteni :))


Mivel sem fotómasinát, sem ennivalót nem kapott,
hát sírva lecsüccsent. Így aztán remekül látszik a sapi felülről,
illetve a buksi-láb méretarány is :)


Sapi szuper látószögből, Jucus pedig bevetette
a végső érvet. A kedves Olvasó szerencséje, hogy nem
videót készítettem (az audio effektek súlyosan károsítanák az Önök
és a környezetükben élők egészségét)...

2009. október 4., vasárnap

Tündérnek tündérdoboz


Elkészült Petrusom névnapi ajándéka :) A dobozzal nagy szerencsém volt, mert véletlenül az egyik nagyobb bevásárló központban találtam rá. Az a szuper benne, hogy a tetejébe eredetileg fényképet lehetne tenni, én ugye a tündérkét tettem, viszont az üveglap miatt a keresztszemes nem fog porosodni, vagy károsodni (ami egy 8 éves esetében nem hátrány ).
Úgy gondoltam, hogy nem esem túlzásokba, a dobozt egyszerűen akrilfestékkel festettem be, alapvetően csontszínnel, és kapott három arany keretet, hogy azért csilli-villi legyen :)
A belsejével nem csináltam semmit, nem szeretném befolyásolni a gazdáját, hogy mit tart majd benne. És mivel már rákapott ő is a hímzésre, ezért tudom, hogy az egy hónap múlva esedékes szülinapjára mikkel fogom meglepni (olló, ollóőr, tűpárna, stb.).




2009. október 2., péntek

Alapholmik

Ahogy ígértem, megmutatom, hogy mik érkeztek Judittól. A fonalak Anchor multikolor osztott hímzők, egyszerűen gyönyörűek!



A gyöngyök Angolhonból érkeztek, ezerféle, ezerszínben :) Az egyetlen tudnivaló: nem lehet összeválogatni, tehát így jöttek egy csomagban. De azért így is nagyon szuper, aki ebben nem talál lehetőséget..... de persze ez inkább amolyan "kezdőcsomag", azoknak ajánlanám, akik a gyönggyel egyenlőre kísérletezgetnek, mert a többféle forma, szín és méret ezt lehetővé teszi, viszont egy típusból nincs benne hatalmas mennyiség.


2009. október 1., csütörtök

Vegyes


Már régóta nem jelentkeztem, ennek többek között az is oka, hogy nagyon lassan múlik itt nálunk a betegség, plusz az iskolai pótlások is sok időt vesznek igénybe.
De azért haladtam. Most már megmutathatom a felturbózott kendőt, mert megkapta az ünnepelt.


A méret: 170 cm x 70 cm
A fonal: perui gyapjú, türkiz színben


Itt látszik jól, hogy a csipkekötés során
képzett sávokba 6mm-es selyemszalagot fűztem




A gerincvonalat szélesebbre csináltam, mert így jobban
harmonizál a viszonylag vastag fonallal.
A kötés: 1 sima, 1 fordított, 1 sima

Haladtam a Madárkával is, bár nem sokat, a két arany virág készült el, mert mint korábban említettem, nem bírtam magammal meg a szarkatermészetemmel, és muszáj volt valami kis csillogóst beletennem... A felső virágnak még hiányzik egy szirma.


És ami lekötött néhány napig: Petrusomnak most lesz a névnapja, s mivel sikerült ráragasztanom a kézzel készült, hímzett dolgok szeretetét, ezért ezt a kis tündér által őrzött P betűt kapja, persze nem így, hanem dobozra rádolgozva, csak az még a hétvége zenéje :)

A tündérke hajában franciacsomók vannak, ezekre
különösen büszke vagyok, mert most csináltam "élesben" először :)

Készült még Juditnak is ajándék, de azt nem mutathatom, mert még nem kapta meg! És dolgozom egy Luna Moth kendőn is, de nem valami látványos a haladásom, mert az csak esténként kötöm, mikor Petrusnál ücsörgök, várva, hogy elaludjon. Ez azt jelenti, hogy kb. 3-4 sor a napi haladás :( De lehet, hogy ha most befejezem a keresztszemes dolgokat, akkor megint inkább a kötés lesz a középpontban!