2010. március 31., szerda

Babatakaró KÉSZ! / Knitted baby blanket is finished!

Hát elkészült végre! Huhh, nem mondom, éjszaka fejeztem be és esélyes egy ínhüvelygyulladás:) De megérte, nagyon büszke vagyok rá, szép lett, puha, nagy és már csak arra vár, hogy Juszti édes babákat fotózzon rajta :) A minta saját ötlet: rizskötés és csavart oszlopok váltakozása.

És egy kis statisztika:
- mérete 110 x 140 cm
- ráfordított munkaóra: kb. 50
- összes fonal: 65 dkg
- összes fonal méter: 2000 méter
- 200 szem széles
- 12 csavart oszlop
- összesen kb. 1120 sor
- összesen kb. 224 000 lekötött szem!!!

Mostanában inkább sapik :)

This long project finished yesterday. It was a great and hard work, but the blanket is big, soft, beautiful... and is waiting for Juszti to make nice photo with this. Pattern is mine: rice and cable knitting.

A little statistic:
- 110 x 140 cm
- working hours: about 50
- total yarn weight: 65 dkg
- total yarn lenght: 2000 m
- width: 200 stitches
- 12 cables
- total rows are 1120 approx.
- total knitted stitches: 224 000 approx. !!

Next projects are baby hats I think...






Csandinál láttam... / In Csandi's blog too...

Most kukkantottam be Csandi blogjába és láttam a kis szilvás képét. Ez nekem is megvan! És nekem is jó régi már, vagy 8 éve hímeztem, az első keresztszemeseim egyike... :)
Bekeretezve, a konyha falán lóg (nem is vettem le a fotózáshoz, elnézést a tükröződésekért).

In Csandi's blog I saw this. I stitched it too I think about 8 years ago. I love this picture :) Mine is on the wall in my kitchen.




2010. március 30., kedd

Horgo-blog

Már régóta nézem ezt a blogot, gyönyörű horgolt dolgok, hasznos leírások, szép ajándékok készülnek itt. A képet is kitettem oldalra a menübe, mert bár nem vagyok (még) tag, remélem, hogy rajtam keresztül mások is eljutnak ide.

This is a very useful blog if you like to see or make beautiful crocheted things.

2010. március 28., vasárnap

Játék Kalex blogján / Play with Kalex


Gyönyörű műbőr táska-nesszeszer szettet nyerhet, aki kommentet hagy!
Érdemes, nagyon szép :)

You can win a beautiful bag set. For details go to Kalex's blog...

2010. március 18., csütörtök

Elkészült a manósapi / Knitted baby hat finished

Gyorsan elkészültem a tegnap mutatott sapival, nagyon izgatott, hogy milyen lesz a végén. Szerintem aranyos, pici fiúk komoly darabja lesz majd fotózáskor. Remélem, tetszik Juszti !?

I finished the knitted baby hat which I showed yesterday. I think it's nice for a little boy. Juszti, do you like it? I hope so...








2010. március 17., szerda

Újfent sapkák / Baby hats again

Az első két képen egy újabb horgolmány: az előző kalapka után most megpróbáltam egy egyszerű sapkát készíteni, újszülött méretben. Nem mondom, háromszor bontottam vissza, mire sikerült... Sajnos a kép nem adja vissza a színt, ami halvány orgonalila. A fotózáshoz nem tudtam modellt állítani, így egy fehér gömblámpa lett az "alany", ennek a legszélesebb részen a körmérete éppen 37 cm, szóval ideális sapka-méretezésre.
Mivel jól sikerült, Juszti fogja majd használni fotózási kellékként, ha készült rá egy horgolt virág is.

A második két kép egy még befejezetlen sapi, immár kötve, szintén Jusztinak, szintén újszülött méretben, manós designnal :) Az aljára három sor drapp passzét tettem, így szebben mutat. Ha kész, újra jövök vele.

First two photos are about a crocheted baby hat with a very easy design. Photos can't show the real color, it's soft lilac. Made for Juszti who use it as accessoire when make newborn photos. I think it needs a crocheted flower...

Second group of photos show a not-finished knitted baby hat, for Juszti again. First three row made from a soft brown yarn. When it'll be ready I'll take a post.








2010. március 14., vasárnap

Horgolt sapi / Crocheted baby hat

Tavaszra várva horgoltam ezt a sapit, multikolor fonalból, 3-as tűvel. Rövidpálcákból áll, kivéve négy sort, ahol hosszúpálcát használtam, ezekbe fűztem később a 6mm-es selyemszalagot.
A fonal pasztell fagyiszínei sárga-lila színben játszanak, a szalag orgonalila.
Másfél-két éves kishölgyre vár, 44-48 cm-es fejkörméretben. Elérhető a boltomban.

Waiting for spring.... this is a crocheted baby hat from soft and multicolor yarn (yellow-to-lilac) with 6mm silk ribbon.
For a 18-24 month old little lady. It's 44-48cm long (round) approx.
You can buy it (please send me an e-mail for details).






2010. március 12., péntek

Babatakaró / Knitted baby blanket

Nos, itt tartok Juszti babatakarójával. Végső mérete 110x140 cm lesz, de lassan haladok, mert macerás a minta és vékony a fonal.
Most 80 cm hosszú, szóval még van vele dolog, de azért nagyon szép lesz.
Juszti, tetszik?

This is a knitted baby blanket for Juszti. It will be 110x140 cm, now it's 80 cm long approx. Pattern is difficult a little (rice and cable patterns), but will be very nice.
Juszti, do you like it?



2010. március 11., csütörtök

Kommunikáció

Most olvastam egy nagyon érdekes cikket az Indexen. Érdekes, ahogyan az interjú alanya, Szerémi Péter a magyarok kommunikációját, konfliktuskezelését, érzelmi intelligenciáját szemléli. Szerintem teljesen igaza van sok-sok dologban, s bár én most nem dolgozom, de úgy gondolom, hogy tanácsai, meglátásai hasznosak lehetnek számomra is (hiszen a magánéletünkben zajló konfliktusok sokkal nagyobb súlyúak néha, mint a munkahelyiek).
Blogját felvettem a kedvencek közé, de a fenti linkeken Ti is ízelítőt kaphattok hozzáállásából, tapasztalataiból.
Váljon mindnyájunk hasznára!

2010. március 9., kedd

Apróságok / Littles

A hétvégén varrtam ezeket az apró kis zsákokat. Egyszerű vászon belső huzat, rizzsel töltve (nem kell túl sokat beletenni), és egy színes külső anyag. Mérete kb. 15x10 cm.
Gergőé férfiasan kockás, a lányokét pedig vidám alapszínre vasalt virágok díszítik.
És hogy mire valók? Gergő bölcsijében láttam, onnan az ötlet: lehet dobálni, gyömöszölni, lábujjal, talppal felcsippenteni, fejtetőn tartva egyensúlyozni. A srácok szeretik, Gergő a fején próbálja egyensúlyozgatni, Jucus a dobálást tanulja vele.
És párnából épített mellvéd mögül kikukkantó "várvédőket" kiválóan lehet szőnyegbombázni velük :)

Sewed little bags filled with rice for kids to play. They are 15x10 cm approx.








2010. március 3., szerda

Fekete lyuk

Biztos, hogy mindenkinél van egy fekete lyuk. Ahova bekerülnek dolgok, aztán vagy soha, vagy csak nagyon nehezen kerülnek elő. Szekrény, fiók, szoba, ilyesmi. Nálunk a pince az. Eszméletlen, szerintem jobb, mint a Bermuda-háromszög. Önálló életet él. Vagy kis manók lakják, a gonoszabb fajtából. Expedíciós jelleggel néha lemegyünk, rendet teszünk, de mindig azt veszem észre, hogy káosz alakul ki.
Karácsony után - amikor vége lett az ajándékgyártásnak és a vásárra készülődésnek - a bűntanyámon (varró- és hobbiszoba) rendet tettem. Már az sem volt kis vállalkozás, volt ott minden: apró ördög, rövid nyakú zsiráf, máig harcoló háborús alakulatok... és persze százféle csoda, amik mind-mind beindították a fantáziámat egy-egy újabb kézimunkához.
No de van nekünk egy Irodának "csúfolt" 20 nm-es helyiségünk, ami a legveszélyesebb része a házunknak. Kinőtt vagy még éppen nagy gyerekruhák, számítógép alkatrészek, szezonális holmik, tankönyvek, papírok, madzagok, kütyük és bütyük elképesztő halmaza. ÉÉ (=Életem Értelme = a férjem) már többször rendet tett, mint ahogyan én is, és mégis... a mútkor jött a gázórás, komoly túlélőtúra volt őt elkalauzolni az eszközig :)
Azért írom mindezt, hogy feltételezett támogatásotokból erőt merítve alászálljak, mert meg kell keresnem egy papírt. Ugyanis drága kisfiam ma hajnalban addig játszott ÉÉ telefonjával, amíg 3-szor rosszul adta meg a PIN-kódot. Most ennek a papírját vadászom. És kellően meg vagyok rémülve a feladat nagyságától.
Ráadásul rendszerező elmém számára is szégyen, hogy az a szoba így a fejünkre (vagy inkább a talpunkra) nőtt.
Most ettem, ittam, szippantottam egy nagyot a napfényes levegőből, pulcsit veszek, belekapaszkodom egy bögre kávéba és lemerészkedek a Lyukba... ha nem lenne tőlem több bejegyzés ezután, küldjétek a Háztartási Kommandót, hogy szabadítson ki.
És ha van hasonló Lyukatok, írjátok meg, Ti hogyan tartotok ott rendet (tartotok egyáltalán?).