2010. február 26., péntek

Nemez fülbevaló / Felted earrings

Egy kötési szünetben történt velem, hogy a könyvespolcon kotorászva levertem egy kis pohárkát. Elkaptam, nem tört el szerencsére, viszont a kezembe pottyant három nemezgolyó. Még néhány héttel ezelőttről, amikor gyakorolgattam.
Nosza, elő az eszcájg, legyen belőlük fülbevaló.
Tényleg egyszerű kis darabok lettek, de szerintem igazán szeleburdiak, vidámak, sportosak, tavaszváró apróságok. Én biztos, hogy felvenném... de nem teszem, hátha valaki megáhítja. Aki szeretne nemezben tavaszolni, kukkantson a Meskámra :)


2010. február 23., kedd

Tűnemezelés / Needle felting

Tegnap megérkezett a két nemezelőtűm, amit barátnőmtől, Hajnitól kaptam nevem napjára. Muszáj volt ki is próbálnom: első áldozatom egy kis kötött és vizesen nemezelt könyvjelző volt, amire saját fonalából, ill. rózsaszín fonalból indás virágmintát készítettem. A virágokon erősen érződik, hogy kezdő vagyok :) Még talán egy-két gyöngyöt teszek rá, hogy szarkatermészetem is megnyugodjon...
A második kísérletet este követtem el egy kötési szünetben: fehér barkácsfilc alapra az obligát zöld gyapjúfonalból és rózsaszín társából készült a virágminta, szerinem egészen aranyosra sikerült. Menet közben jöttem rá, hogy a virágok szirmának nem lesz az anyag szélén elég hely, de sebaj, majd legközelebb.
Igazán megtetszett ez a technika, művelése nem túl bonyolult, de biztos, hogy sok-sok gyakorlást fog igényelni. Viszont most már bátran vágok bele egy kis tolnai fonalrendelésbe, amelybe majd belecsempészem a nemezelnivaló alapanyagot is:)


2010. február 16., kedd

Julianna

Édesanyám névnapjára készítettem ezt a dobozt. A fa dobozban eredetileg finom csoki volt. A külső szín is adott volt, lévén gyárilag pácolt.
A hímzést kissé átalakítottam, főleg a színeket, illetve ahol nekem a belső keret van, ott az eredeti mintában egy angol felirat volt, ami egyáltalán nem illett az alkalomhoz. Egy darabig alkotói válságban voltam ezzel az üres területtel kapcsolatban, de aztán a külső keretet megismételve gombostű tartó lett belőle. Ez használatban látszik az utolsó képen.
Igazából ez volt az első doboz, amit hímzéssel és ilyen módon díszítettem és bevallom, nagyon büszke vagyok rá, mert igen szépen sikerült.
A "keretet" is magam készítettem: a hímzéshez használt színekből sodortam zsinórt. A belsejét pedig mindenféle jóval töltöttem meg, hogy Anyu is kézimunkázhasson kedvére.
Nagyon tetszett neki, főleg, mikor elárultam, hogy az anyagot is magam festettem, méghozzá kávéval, hiszen ő is nagy kávés :)
A néhány rózsaszín gyöngyöcske a hímzésben már inkább csak ráadás...2010. február 2., kedd

Kreatív péntek

Úgy tűnik, hogy pénteken délutánonként Petrussal kreatív foglalkozásokat fogunk tartani :) Nagyon megtetszett neki a nemez kulcstartó, így most ő is gömböcölhetett. Gyapjúfonalat szedtünk szálakra, és melegvizes, szappanos kézzel gyúrtuk, görgettük őket. 1 nagyobb és 10 kisebb golyó készült, nyaklánc lesz belőlük. A képeken a hozzávaló gyöngyök társaságában láthatóak. Viszonyításként: a kis golyók akkorák, mint egy-egy kövérebb borsó.
Petrus nagyon élvezte a dolgot, az alkotás örömét, én pedig azt, hogy kettesben eltöltöttünk másfél órát, beszélgettünk, nevettünk, megvitattuk a 8 évesek világának nagy eseményeit :)